Imagine: vier slechte films

Tussen alle horror op het Imagine festival door kwam mij gisteravond echte horror ter oren. Martin Bril overleden. 49 Jaar. Slokdarmkanker. En dat vlak na zijn Rokjesdag, dat dit jaar een stuk vroeger plaatsvond. Gelukkig heeft de man wel alles uit het leven gehaald. Een schrale troost. Toch schrijf ik met een redelijk gevoel van zinloosheid onderstaand verslag van het Imagine festival dag zoveel. Ook al niet om vrolijk van te worden.

Want langzaam aan begin ik de moed te verliezen. Worden er dan echt geen goede horrors meer gemaakt? Vier stuks heb ik er weer gezien. Allevier ruk. Saai, clichematig, inspiratieloos of te vaag. Zoek ik nu de verkeerde films uit of is het aanbod dit jaar zo slecht? Moet ik de progammeurs fronzend aankijken? Ik weet het even niet.

Wat ik zag?

Autopsy (Adam Gierasch, VS 2008)
Groepje jongeren feest (gaap) en stapt lazerus in de auto. Rijdt een man aan (gaap gaap) en wordt in ambulance vervoert naar ziekenhuis voor checkup. Maar ojee, het blijkt een nepziekenhuis te zijn, waar een gekke dokter experimenteert met organen en nieuw vlees nodig heeft (zzzzzzzzzzzzz). Vul de rest maar in. Alles zit er in om het geheel boring as hell te maken. En de mooie jongedame die het verstandigst is overleeft alles. God, wat slecht.

Autopsy, Adam GieraschWijze dame en malle dokter

Strange Girls (Rona Mark, VS 2008)
Low-budget filmpje over een tweeling die zichzelf ontslaat uit het psychyatrisch centrum (jahoor, kan gewoon) en op zichzelf gaat wonen. De meisjes houden zich voor als zwijgzaam contactgestoord stel, maar als ze alleen zijn praten ze voluit en genieten van het leven, al schrijvend en zo nu en dan moordend. Maar oei, de seksuele gevoelens borrelen op en de eens zo innig aan elkaar gehechte tweeling raakt meer en meer van elkaar gedistantieerd, wat uiteraard ernstige gevolgen heeft tegen het einde van de film. Boooooring.

Strange GirlsVan dat werk

The Children (Tom Shankland, GB 2008)
Hier keek ik oprecht naar uit. Een veelbelovende Britse rolprent over een knus kerstig samenkomen van twee gezinnen en hun vijf jonge kids. Maar in de bossen rondom het huis heerst een virus dat voor kinderen nogal besmettelijk is. De lieve spruitjes veranderen dan ook stuk voor stuk in emotieloze killers. Een fraai geschoten film die met z’n spannende opbouw en gebruik van de juiste soundtrack bleef boeien tot ongeveer de helft van de speelduur. Daarna stortte alles in als een smaakloze plumpudding en werden alle mogelijke cliché’s boven tafel gehaald, inclusief verdomd irritante vrouwen die alleen maar schreeuwen en hijgen. Ik had meerdere malen doorspoelneigingen. Helaas hebben bioscoopfilms geen afstandbediening. Had veel meer in kunnen zitten.

The Children, Tom ShanklandDe tagline van The Children is wél goed: ‘You brought them into this world. Now… They will take you out’

Chemical Wedding (Julian Doyle, GB 2008)
Deze film beschreef Michael Minneboo reeds op deze site. Ik zag ‘m ook, maar ben het niet geheel eens met zijn redelijk positieve recensie. Hoewel deze film (overigens geen 100% horror, maar meer een fantasy/horror/thriller/sci-fi) me het meest aansprak van de vier, miste Chemical Wedding nét dat element wat de aandacht vasthoudt. Het verhaal is namelijk leuk, het uitgangspunt prima, het eerbetoon aan Aleister Crowley okay en de personages in orde. En toch was het een verdraaid lange zit. Zou het liggen aan het feit dat de film erg donker is? Of het scenario rommelig? Ik weet het niet. Als ik er aan terug denk herinner ik me een vermakelijke film. Maar dat had ik niet toen ik in zaal 4 van Tuschinski zat. Lijkt me geen goed teken.

Chemical Wedding, Julian DoyleImmersed in Crowley’s uniform of imagery (David Bowie – Quicksand)

Je leest het. Nog altijd niet dé ultieme film gezien. Ja, Let the right one in. Maar die zag ik reeds eerder. Als die niet de publieksprijs wint dan heb ik definitief de hoop op goeie smaak van het Amsterdamse fantasiepubliek verloren. Oja, The Good, the Bad, the Weird, die was ook erg goed. Maar twee films vind ik te mager. Dat kan beter. Gelukkig heb ik nog drie dagen te gaan. En ik ben een optimist.

Deze post maakt deel uit van de Imagine Special op Eeuwig Weekend
imagine25_fullbanner_468x60

Auteur: Mennomail

3 gedachten over “Imagine: vier slechte films

  1. Wat een slechte greep films uit het het AFFFF, Ik heb dit jaar 16 voorstellingen mee kunnen pakken en kan me bijna alleen maar positief uitlaten over het aanbod (jeeeh geen manga!!) Goeie Horror komt al jaren niet meer uit de VS (en GB slaat de plank ook wel eens mis) Ga lekker nog eens naar Let the Right One In. en ohja, als je echt van (splatter) horror houd dan zit je bij de night of terror, en volgens mij was je daar afwezig….

  2. Mattt, maar ligt de slechte greep uit films dan aan mij? Kan niet goed zijn toch?
    En de Night of Terror (die dit jaar drastisch verkort was) toonde een film die ik niet wilde zien (Last House on the Left, een remake van een zeer nare rape & revenge film waar ik niet graag aan terugdenk), Autopsy (zie boven), Splinter (die ik reeds zag en geen hol aan vond) en Tokyo Gore Police. De laatste film lijkt mij leuk, maar niet meer dan dat.

  3. Hmm, ja het zijn niet de 4 films die ik uitgekozen had, maar ik ga ook niet naar het Afff voor de horror, dat is toch niet het genre waar de pareltjes tussen zitten. en inderdaad de ‘Night’ was jammerlijk ingekort, maar toch blijft dat de manier om horror te zien, juist als het slecht is, kan je dat tenminste meteen in de zaal naar het doek schreeuwen. en dit naar was Last house van de 2 die ik gezien had (andere splinter) toch wel de betere (ben ondertussen nieuwschierig naar het orgineel).

Reacties zijn gesloten.