Net als vorig jaar ook nu weer een nieuwe top 10 van de beste films die ik zag in 2014.
Wederom niet alleen de films die het afgelopen jaar uitkwamen (hoewel verrassend veel goeie films uit 2014), maar daadwerkelijk de films die ik zag.
En ook nu weer: eerst een eervolle vermelding van de vele kwaliteitsseries die maar blijven komen. Elk jaar mee en elk jaar beter. Ik heb weer erg genoten van The Walking Dead, dat zich na het dood (!) saaie derde seizoen wonderbaarlijk goed heeft opgepakt. Hetzelfde geldt voor Homeland seizoen 4, waar ik gapend aan begon maar me na vier afleveringen weer op het puntje van de stoel zette. House of Cards, seizoen 2 was weer geweldig, net als de twee seizoenen Orphan Black, maar het absolute hoogtepunt was het Britse drama The Missing. James Nesbitt en Frances O’Connor als ouders van de vijfjarige Olly die van het ene op het andere moment vermist wordt. Wie is schuldig? Wat is er gebeurd? Een intelligent en aangrijpende reeks van acht afleveringen waarin ze met hulp van de geweldige Tchéky Karyo, een gepensioneerde rechercheur, stap voor stap de waarheid ontdekken.
Dan de films.
1. 20.000 Days on Earth (2014)
Een documentaire, voor een groot deel in scene gezet, over de vijftigste verjaardag van Nick Cave. Een dag uit zijn leven. Geweldige muziek gedurende het schrijfproces, de opnamestudio en het podium. Intelligente man, mooie verhalen en prachtig geschoten beelden.
2. Under the Skin (2014)
Vaag as hell, maar zo mooi geschoten en de film heeft zo’n bijzondere vage intrigerende sfeer. Dat Scarlett Johanssen als alien in een mensenpak ontzettend sexy is helpt ook. Maar de boodschap van de film is bijzonderder.
3. The Wolf of Wall Street (2014)
Scorsese zoals een Scorsese moet zijn. Het beste van zijn beste werk, op herhaling. Het is geen Taxi Driver of Goodfellas, maar misstaat zeker niet naast deze klassiekers. Mooi verteld en geacteerd door DiCaprio.
4. Sunset Boulevard (1955)
Het mooie van het filmproject VoorDeFilm, dat ik dit jaar ben gestart, is dat ik veel klassiekers moet (her)kijken voor de montage. Sunset Blvd is er zo’n een. Een ongelofelijk sterk meesterwerk en alweer bijna zestig jaar oud. De hoofdrol van Gloria Swanson (Norma Desmond) is de rol van haar leven en memorabel als geen andere rol. Triest en prachtig.
5. Boyhood (2014)
De film die in bijna alle lijstjes op één eindigde. En terecht. Een film die een gezin letterlijk twaalf jaar volgt en daarbij ongelofelijk goed is, verdient niets meer dan dat. Boyhood kabbelt drie uren voort en tegelijkertijd is ‘ie voorbij voor je er erg in hebt. Dat is extreem knap.
6. The Straight Story (1999)
Nog zo’n film die ik keek voor een VoorDeFilm-inleiding. Ik had spijt ‘m nu pas gezien te hebben. Werd weggeblazen en zat anderhalf uur oprecht te genieten. Alles klopt. Intelligente en aangrijpende Lynch-vertelling.
7. Gravity (2013)
Indrukwekkend visueel spektakel. Helaas zag ik ‘m niet in de bios, maar dan nog kwam ‘ie goed over. De foetus en hergeboorte thema’s vond ik kicken.
8. Tim’s Vermeer (2013)
Docu over een uitvinder geobsedeerd door De Muziekles van Vermeer. Hij besluit het meesterwerk na te schilderen via een zelf verzonnen techniek. Hij doet er uiteindelijk vijf jaar over. Fascinerend, boeiend en leerzaam.
9. Predestination (2014)
Kleine grote film die weinig aandacht kreeg, in Nederland in ieder geval. Maar het is een intelligente tijdreismindfuck. Verplicht meerdere keren kijken. Erg goed.
10. Deux Jours Une Nuit (2014)
De financiële crisis vertaald naar een doodgewoon Frans gezinnetje. Sterk drama dat ondanks het zware thema en de heftige beslissingen die (de geweldige) Marion Cotillard moet nemen, optimistisch van toon blijft. Maakte veel indruk.
Zeer eervolle vermeldingen voor Enemy (2013), Rewind This! (2013), Dawn of the Planet of the Apes (2014), Her (2014) en Maps to the Stars (2014).
Beste horror was natuurlijk The Babadook (2014) en de beste Nederlandse film was Doe Maar: Dit is Alles (2013)
Mijn hele 2014 lijst, op datum staat op Letterboxd.
Gisteren de docu over Nick Cave gezien. Erg mooi gedraaid en boeiend om naar te kijken. Wel weinig docu, eerder mockumentairy of een fictie film lijkt me.