Blauw-Blond-Blauw

Van 1997 t/m 2001 werkte ik als kok in restaurant De Blauwe Hollander aan de Leidsekruisstraat te A’dam. Ik woonde ook jaren op 1-hoog. Een knusse Amsterdamse tent dat sinds 1979 bestond, waar je heerlijk Hollands eten kon bestellen: stamppotten, aardappelen, gehaktballen, snert, kapucijners, andijvie, maar ook goddelijke biefstukjes, lever, fricandeau, slavinken en schnitzels. Altijd bomvol en zeer gewild bij Amsterdammers en toeristen. Johannes van Dam gaf het een 9. Toptijd.

Toen de euro zijn intrede deed in 2002 verkocht de eigenaar het pand en stopte met het restaurant. Het werd overgenomen door twee blonde dames en werd ‘De Blonde Hollander’ gedoopt. De kaart veranderde naar meer eetcafĂ©-mainstream eten en de inrichting ging van knus en kneuterig naar strak en sjiek. Dit flopte uiteraard en weer nieuwe eigenaars keerde alles weer terug naar hoe het was. Blond werd weer Blauw en het menu bestond weer uit echte Hollandse pot.

De Blauwe Hollander in 1998 en 2021.

Gister heb ik er weer gegeten. Hutspot met draadjesvlees. Het was oprecht heerlijk. Het zat ook weer stampvol en ik moet zeggen: prima sfeer. Sinds lange tijd ook weer afgesproken met vriend en medekok P. met wie ik jaren in de keuken stond en met wie ik me weer verbaasd heb hoe we destijds als broekies van 23 avond op avond een bomvolle tent voorzagen van eten. Fascinerend hoe 17:00 tot 22:00 uur gigastressvol was, maar gek genoeg ook supersmooth liep.

Enfin, ga er eens een keer langs.

Met de complimenten van de kok.

Lees ook: 12 Jaar Leidseplein. Een haat-liefde verhouding

Auteur: Mennomail